Dýňový olej: Elixír života, který se hodí na palačinky!

Tmavě zelená tekutina s hustou konzistencí vypadá na první pohled jako použitý motorový olej, ale kdo se nenechá odradit, zjistí, že jde o dýňový olej, který nabízí nepřekonatelnou chuť. Pro své aroma po pražených oříšcích se stal vyhlášenou delikatesou.

Tento elixír života byl známý již v 18. století, kdy se v jižním Štýrsku dýňová semínka pracně loupala, aby mohla vzniknout vzácná zelenohnědá vzácnost. Svůj obrovský vzestup zažil až po válce, kdy se začal lisovat a prodávat ve velkém. Proč bychom ho tedy měli vlastně ochutnat a používat?

Proč se mu říká "elixír života"?

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, karoten, stopové prvky, minerální látky, a tak není pochyb, že je pro organismus velmi prospěšný. Světe div se, i když patří do skupiny olejů, je přirozeně bezcholesterolový. Klinicky ověřené testy jasně potvrzují, že díky vysokému obsahu vitaminu E, patří mezi nejúčinnější antioxidanty a příznivě působí dokonce i na prostatu.

Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a snižují tak riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují kvalitu kůže a zvyšují obranyschopnost celého těla. Ani po stránce vitaminů není zanedbatelný, kromě zmiňovaného "Éčka", ukrývá olej i vitamin A, C a minerály zinek, selen, hořčík, fosfor a karoten.

A v čem tkví jeho vzácnost? Představte si, že k tomu, abyste vyrobili 1 litr oleje, potřebujete asi 2,5 kg dýňových semínek, což je zhruba 35 celých olejnatých dýní. Chcete-li s ním šetřit, můžete ho užívat i samostatně. Stačí jedna lžička denně nebo si zjemnit pokožku příjemnou masáží.

Jak vzniká dýňový olej

Semínka se nejprve rozemelou do hmoty, která vypadá jako kompaktní těsto. Následně se směs praží, díky tomu vnikne jeho typické aroma. V další fázi putují semínka do válcovitých nádob s malými dírkami po obvodu, a přitom se prokládají placatými kamennými koly.

Následně se vyvine tlak, který vylisuje čistý panenský olej. V jižním Štýrsku najdete jen 30  mlýnů, kde se po malých dávkách lisuje po celý rok.

Hustá dobrota patří do kuchyně

Díky obsahu vitaminu a minerálů je určený hlavně do studené kuchyně. Zvládne i krátkou tepelnou úpravu, avšak zahřát ho můžete jen na 120 °C. Určitě jej nepoužívejte na smažení ani fritování. "Nenahraditelný je do salátů, na uzené maso, sýry, do tvarohových pomazánek, hlavních chodů i na krémovou polévku," radí odborník na výživu Jiří Mikyska ze společnosti Hamé.

Nebojte se ho použít i ve sladkých pokrmech. Díky své originální chuti se bude vyjímat ve zmrzlinových pohárech, na palačinkách nebo na sladké kaši. Štýrskou specialitou jsou například špagety s pestem z dýňového oleje a semínek.

Na co lze dýňový olej využít:

  • míchaná vajíčka
  • krémové rizoto
  • ryby
  • na brambory

Při skladování ho chraňte před světlem v pevně uzavřené nádobě a snažte se ho ukládat do chladu. Když ho necháte otevřený, začne vám na vzduchu oxidovat, a tím se kompletně znehodnotí.

Recept na pesto z dýňového oleje

Budete potřebovat:

  • 50 g dýňových semínek
  • 10 ml dýňového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • parmezán
  • sůl

Na štýrskou specialitu si semínka nejprve nasucho opražíme. Až začnou zlátnout a praskat, přesypeme je na talíř a necháme zchladnout. Do mixéru dáme na kousky pokrájený parmezán, česnek a opražená semínka. Nasekáme nadrobno a přidáme olej a lžičku soli.

Důkladně promícháme. Pokud pesto nespotřebujete najednou, v uzavřené sklenici vydrží i  několik dnů.

Co jste o dýňovém oleji rozhodně nevěděli

Zajímavostí na tomto zázraku je, že pokud vám ukápne na oblečení nebo ubrus, nemusíte propadat panice. Není třeba používat žádné bělící přípravky. Stačí textil při sušení vystavit na několik hodin na sluníčko a stane se kouzlo. Flek zaručeně zmizí! Vypráním odstraníte mastnotu a slunce si poradí s přírodním barvivem.

Zdroj: http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?id=789408