Poklad podzimu - dýňový olej. Tohle udělá s vaší krásou a zdravím!

Dýně - symbol podzimu. Mějte ji vždy připravenou jako domácího lékaře, kosmetického zachránce a dokonce i psychologa! Ve formě oleje, kterému se říká černé zlato. Zaslouženě…

Pečená dýně s bramborami na tymiánu se zakysanou smetanou, dýňová polévka, kandovaná dýně, domácí hořčice z dýně…. Receptů, ve kterých hlavní roli hraje symbol podzimu, existuje! Některé můžete slyšet poprvé, jiné jsou otřepané a prověřené časem. Víte ale, že se ze semínek dýně vyrábí i olej, který je velmi ceněný pro svoje antioxidační a regenerační účinky? Až objevíte jeho skrytou sílu, v minutě si ho zamilujete! 

Nenechte se odradit barvou! 

Vitamíny skupiny A, B, C a E, selen, zinek, hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor, nenasycené mastné kyseliny, včetně tryptofanu. Z toho se dýňový olej skládá. 

Černé zlato, jak se mu někdy přezdívá, má hnědočernou barvu, která se po rozetření mění na tmavě zelenou. Je hustý a jeho chuť připomíná pražené oříšky. Využít se dá převážně ve studené kuchyni. 

Výborná pochutina

Dochucují se jím ovocné či zeleninové saláty, hodí se jako přeliv na maso, těstoviny nebo sladká jídla, skvěle chutná v ovesných vločkách, či jen tak zakápnutý v polévce. Tím to všechno teprve začíná!

Elixír krásy

Jelikož obsahuje velký podíl vitamínu E a zinku, báječně se hodí pro kosmetické účely, tedy blahodárně působí na pleť i vlasy. V prvním případě úspěšně bojuje s akné a nedokonalostmi, značně zmírňuje svědění v případě atopického ekzému, v tom druhém se vlasy méně lámou a dokonce i tolik nevypadávají. (Navíc vlasy ošetřené zábalem z dýňového oleje nejsou přebytečně mastné, jako třeba u oleje olivového.) 

Za ozdravnou kúru z černého zlata poděkují i vysušené ruce a okolí nehtů, které je s příchodem zimy čím dál víc namáhané. Ale to rozhodně není všechno! O zdravotní prospěšnosti oleje se tradují hotové legendy. 

Elixír zdraví

Zvětšená prostata, problémy s močovým měchýřem, povzbuzení vitality, krevního oběhu a dokonce i sexuálního apetitu, s tím vším si olej poradí. 

Dál zklidňuje trávicí trakt, je nápomocen při vředových onemocněních žaludku, podporuje buňky, mírní příznaky některých ekzémů, snižuje nežádoucí symptomy v období menopauzy, zabraňuje řídnutí kostí. Kdo by to byl do té neobyčejně obyčejné dýně řekl, že? 

Kolik stojí? 

Pravidelné užívání dýňového oleje podporuje zdraví, vitalitu a dobrou náladu. A kde je k mání? V supermarketu, který je dýněmi jako takovými zavalen, ji nehledejte. Obraťte se na bio obchody, lékárny a obchody se zdravou výživou. 

Cena za 100 ml se pohybuje okolo 130 korun. (Vyrábí například Saloos, Country Life, Rinatura, Solio a další.) Olej z dýňových semen se „vejde“ i do tablet. Konkrétně, za 30 z nich zaplatíte u výrobce Walmark zhruba stokorunu. 

Tak co, už černé zlato máte doma, nebo si letos zase „jen“ uvaříte dýňovou polévku? 

Zdroj: http://www.femina.cz/magazin/wellness/poklad-podzimu-dynovy-olej-tohle-udela-s-vasi-krasou-a-zdravim.html