Tajemství meruňkového oleje

Oleje lisované zastudena jsme zvyklí používat zejména v kuchyni. Pro jejich blahodárné účinky na kůži je mají rádi také maséři. Meruňkový olej ale stojí za zvláštní pozornost.
 
Obecně známý je panenský olivový, mandlový nebo kokosový olej. Méně známý je olej lisovaný zastudena z jader meruněk. Je specifický tím, že obsahuje mimo jiné vitaminy (B₁, B₂, B₃, B₅, B₆, B₁₂, A, C, E, F a draslík) také B₁₅ (kyselinu pangamovou), B₁₇ (laetril neboli přírodní substanci amygdalin), které žádné jiné oleje neobsahují. Tyto látky jsou účinné zejména (při vnitřním užívání) jako podpůrný prostředek v léčbě rakoviny.

Kromě toho posiluje imunitu, je vynikající na posílení srdce, cév, žil a očí, chválí si ho lidé, kteří dlouho pracují na počítači. Upravuje také hladinu cholesterolu, může pomoci vyrovnat kolísavý tlak, čistit ledviny a močové cesty nebo pomáhá funkci štítné žlázy. Zklidňuje nervový systém a pomáhá proti nespavosti.

Užívá se vnitřně v malých množstvích – půl čajové lžičky oleje před jídlem nebo pokapat hotové jídlo. Hodí se samozřejmě také do studené kuchyně – na palačinky, poháry, jako příměs do tvarohu nebo jogurtu, ke sladkým těstovinám apod.

Vnější použití oleje stojí ovšem také za zmínku. Dodává výživu suché a citlivé pokožce, což je ideální pro masáže dětí včetně novorozenců. Olej má vysoký obsah nenasycených esenciálních kyselin, zejména olejové a linolové. Velmi dobře proniká pokožkou a dokonale se vstřebává. Není ani tak mastný jako jiné oleje a lze jej s jinými oleji také mísit – což rádi využívají právě profesionální maséři. Meruňkový olej přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje.

Letní tip
Meruňkový olej se hodí dobře také k péči o vysušenou a poškozenou pokožku po slunění. Má přirozené jemné aroma a pro svoji lehkost jej lze velmi dobře využít pro jemné masáže obličeje.

Zakoupit jej můžete zejména v prodejnách zdravé výživy, bioprodejnách a ve specializovaných e-shopech. Velký vývěr panenských olejů můžete nalézt například zde.
 
Zdroj: http://www.marianne.cz/krasa-a-zdravi/zdravi/tajemstvi-merunkoveho-oleje