Avokádový olej 250 ml




Proč je avokádový olej z Mexika výtečný a světově ojedinělý jak chuťově, tak i svými účinky? Avokádo (Persea Americana, také Persea gratissima) - strom z čeledi Lauraceae (Vavřínovité), jehož pravděpodobný původ je na jihu mexického státu Chiapas, bylo ve střední Americe od severu Mexika až po střed Chile masově pěstováno a využíváno místními domorodci dávno před vstupem Evropanů na americkou půdu, dávno před jeho objevením Evropany kolonizací Austrálie, Afriky a Nového Zélandu. Plod byl již od doby před španělskou kolonizací velmi důležitou a tradiční součástí v každodenním stravování Mexika - Mexiko je od té doby až dodnes hlavním pěstitelem avokáda na světě.
Podmínky pro pěstování avokáda jsou v Mexiku vynikající a tradiční zkušenosti s jeho využíváním byly završeny moderními a přitom šetrnými metodami zpracování do podoby Avokádového oleje Ahuacatlán, který si již svou kvalitou získal oblibu na celém americkém kontinentu. Navíc zemědělský (agrární) stát Mexiko není zatížen devastací průmyslu, takže avokádo je pěstováno v naprosto čistém – ekologickém prostředí tak jako za dávných časů. Dužina avokáda dané odrůdy může na základě stupně zralosti ovoce obsahovat až 25% nenasycených mastných kyselin (průměrně to je mezi 15 a 19%), což umožňuje zužitkovat přibližně 10% čerstvého ovoce.
100% čistý Avokádový olej Ahuacatlán se získává následujícím způsobem: Vyzrálé avokádo se sklidí, pečlivě přetřídí a nejvyzrálejší plody bez slupky a bez jádra se zpracují přírodní cestou pod tlakem (lisováním) za studena (panenský avokádový olej surový), dekantací (oddělením nečistot slitím kapaliny po jejich usazení), centrifugací (odstředěním) a filtrací surového oleje se obdrží vyjímečně čistý olej – 100% panenský avokádový olej, který si zachovává všechny vlastnosti čerstvého avokáda.
Výhody a složení oleje
Avokádový olej je díky svým kvalitám vhodný ke každodennímu použití - je bohatý na nenasycené mastné kyseliny - mononenasycenou ( 96% kyselina olejová) a polynenasycenou (98% kyselina linolová), obě pro organismus nepostradatelné. Má nízký obsah mastných nasycených kyselin, je bohatým zdrojem vitamínu A, B, D a E (přírodní = tokoferol, zpomalující stárnutí – nezbytný antioxydant pro člověka), a zároveň může obsahovat až 2,4% bílkovin (proteinů). Zejména obsahuje betasitosterol, který podporuje snižování „špatného“ cholesterolu v krvi. I betasitosterol je účinný antioxidant. Srovnání obsahu kyselin s některými oleji viz. tabulka podrobnosti v PDF.
Účinky
- kontrola nadváhy
- snižování koronárních rizik a hladiny trigliceridů (tuků v krvi)
- prevence proti vysokému krevnímu tlaku
- absorpce škodlivého cholesterolu
- léčba cukrovky
- regulace a prevence křečových žil (varixů)
- problémy prostaty
- prevence určitých druhů rakoviny
- odstraňování volných radikálů z těla
- ochrana pleti
- prevence celulitidy a zpomalení procesu stárnutí
- regenerace tkání
- lupenka, ekzém, padání vlasů
- potíže se zrakem či infekcemi
- nervový systém
- deprese
- potíže se zácpou