Rajčatový olej BIO 105 ml

Rajčatový olej BIO Rajčatový olej BIO

Napište první recenzi tohoto produktu

Dostupnost: Skladem

550,00 Kč

Rychlý přehled

Rajčatový olej je za studena lisovaný olej ze semen speciální odrůdy rajčat HLLS. Badatelem dr. Giovannuccim zkoumajícího toto semeno byla objevena látka lykopen nacházející se ve velké koncentraci i v oleji z daných semen. Lykopen je dle zmíněného badatele znám jako nejsilnější antioxidant rostlinného původu - je velmi zajímavý svými účinky.

Detaily

Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum L., 1753) je trvalka bylinného charakteru pěstované jako jednoletka pro dužnaté bobule. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Kultivovali ho již Aztékové a Inkové. Plodem je bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče. Je to zelenina -  jednoletka nepříliš náročná, dobře odolává chladu, lze ji proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Rychle si tímto podmanila Evropu, oblíbená je tedy i na českých zahrádkách.

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný. Krom celé řady minerálů obsahují mj. chrom, který zajišťuje dlouhodobý pocit nasycení. V létě se salátem s rajčaty nejlépe doplňuje úbytek minerálů způsobený pocením. 100 g plodů má jen 19 kalorií, takže skvělá pro dietu.

Zralá rajčata vybarvuje složka LYKOPEN, který vychytává v buňkách tzv. volné radikály (ty mají za následek stárnutí buněk) a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob (Jak píše dr Giovannucci).

Lykopen je nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu a nejvíce jej obsahuje speciální odrůda rajčat HLLS. A právě ze semen této odrůdy je lisován

Díky lykopenu, který je v Rajčatovém oleji ve velké koncentraci, se ukázalo, že

  • má významné preventivní hodnoty proti karcinomu prostaty a chrání organismus před nádorovými onemocněními i jiných orgánů (viz níže)
  • má příznivý vliv na srdce, krevní tlak, prostatu a pokožku.

Protirakovinný účinek spočívá ve dvou mechanismech: brzdí tvorbu rakovinotvorných látek a přeměnu buňky zdravé na rakovinovou. Má také schopnost indukovat tzv.. apoptózu (programovaná smrt) rakovinných buněk.

Podle epidemiologických výzkumů lidé s vysokým příjmem lykopenu ve stravě a vysokými hodnotami v krevním séru mají nižší riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů, zhoubných nádorů plic, žaludku, děložního čípku a prsu u žen, jakož i srdečně-cévních chorob.

Množství dosud provedených výzkumných prací vyvrací téměř všechny případné pochybnosti o zdravotních benefitech lykopenu. Především jde o prevenci nemocí, zejména srdečně-cévních a nádorových, jejichž etiologie je spojena se způsobem a složením stravy. Jde o bezpečnou látku, nezatíženou žádnými nežádoucími účinky a nevykazující jakékoliv projevy toxicity. Pravidelný příjem lykopenu v každodenní stravě je proto pro všechny věkové skupiny obyvatelstva velmi žádoucí a nejvhodnější právě z rostlinných zdrojů. Muži, kteří jedí dvě nebo více porcí rajčat denně (přibližně dvě čajové lžičky oleje) mají v průměru o 35 procent snížené riziko rakoviny prostaty. Rajčatový olej je také prospěšný v agresivních nádorech, které se šíří do dalších částí těla. Lykopen pomáhá také ženám jako ochranný kryt proti rakovině děložního epitelu uvnitř neoplazie (CIN), jako ochranný kryt proti nádorovému růstu tkáně děložního čípku (podle výzkumu z University of Illinois v Chicagu). Lykopen je silný inhibitor (eliminuje schopnost jeho rozšiřování) růstu nádorové tkáně prsu, endometria (vnitřní sliznice dělohy) a buněk rakoviny plic.

Olej z rajčatových semen je také dobrý pro oči, obsahuje vysoký obsah vitamínu A, vitamínu C, vápníku a draslíku. Lykopen je inhibitor s onemocněním srdce, může snížit riziko srdečního infarktu.

Výzkumníci vybrali 20 dobrovolníků na výzkum po dobu 3 měsíců, kde polovina dostávala denně 10 gramů olivového oleje a druhá polovina dostávala denně 10 gramů rajčatového oleje. Po třech měsících výzkumníci analyzovali vzorky kůže všech 20 účastníků. Zjistili, že dobrovolníci, kteří přijímali rajčatový olej, měli o 33 procent větší ochranu před spálením, než ti, kteří přijímali olivový olej. Také měli vyšší hladiny prokolagenu-proteinu (protein vytvářející podmínky pro tvorbu kolagenu), který hraje klíčovou roli v zachování struktury pleti. Rajčatový olej zvýšil úroveň prokolagenu v kůži tak výrazně, že toto zvýšení hladiny může obrátit proces stárnutí pokožky. Vědci se domnívají, že lykopen neutralizuje volné radikály, které vznikají, když UV záření dopadne na kůži a tím se snižuje riziko spojené s rakovinou kůže.


poslat dotaz

Další informace

balení 105 ml
více info (PDF) rajcatovy-olej.pdf
Země původu Rakousko