Rakytník řešetlákový olej
Olejnatá oranžovočervená tekutina charakteristické vůně a chuti je získávaná z plodů rakytníku řešetlákového (lat.: Hippophae rhamnoides) lisováním za studena. Rakytník je keř, nebo menší strom z rodu olivovitých. Vyskytující se hlavně v Číně, Mongolsku, Nepálu, Indii a na Sibiři, nyní rozšířený po celé Evropě. Je trnitý, obvykle 2 metry vysoký, má zeleno-stříbrné listy a oranžové bobule, vysazuje se zejména jako dekorační dřevina.
Charakteristika:
Jedná se o směs karotenů a karotenoidů – tokoferolů, látek obsahujících chlorofyl-glyceridy, kyseliny oleinové, linoleové, palmitinové, vacenivové a stearinové. Dále jsou v ní přítomny minerály, aminokyseliny, flavonoidy, steroly, bioomega - 7 – esenciální mastné kyseliny (omega - 3, omega - 6, omega - 7 a omega - 9).
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.