Panenské oleje v kuchyni
Je již celkem známo, že mnohé panenské oleje jsou vhodné pro použití ve studené kuchyni, nejen pro svůj obsah kyselin, vitamínů, minerálů stopových prvků atd., ale i jako výtečná dochucovadla vhodná i v teplé kuchyni přidaná do chladnoucích jídel (pod 40 °C).
Méně je však již známo, že některé panenské oleje lze použít i pro vaření, pečení a smažení. Ba dokonce vhodnější než běžné tuky. To je závislé na míře přepalování. Běžně se pro tyto účely používají rostlinné oleje jako řepkový, slunečnicový a olivový.
Jsou však panenské oleje, které lze použít pro smažení, vaření a pečení, aniž by ztratily na hodnotě svých účinných látek, neboť jejich přepalovací bod je vyšší než u běžně používaných tuků. Jsou to oleje pro gurmány a přitom např. při smažení je jejich spotřeba nižší než u běžných tuků, neboť se méně odpařují, a to až o polovinu. Takovými oleji je olej BIO kokosový a zejména pak Avokádový olej – viz níže přehled bodu přepalování.
Kdy se přepálí:
- máslo při 110 ⁰C
- sádlo při 180 ⁰C
- slunečnicový olej při 180 ⁰C
- řepkový olej při 240 ⁰C
- rýžový olej při 215 ⁰C
- olivový olej z pokrutin při 210 ⁰C
- extra panenský olivový olej při 210 ⁰C
- kokosový olej při 220°C
- avokádový olej při 260°C